Sfaturi pentru incepatori

Primul lucru pe care il faci, inainte de a incepe sa schiezi este sa te gandesti ca vrei sa schiezi! De obicei apare acest gand ca o naluca, generat fie de povestile prietenilor de la schi, fie de cateva poze vazute pe net. Apoi vine partea in care incepi sa iti doresti sa faci asa ceva. Mai jos sunt cateva sfaturi din propria mea experienta.

1. Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il inveti este sa cazi. Suna ciudat, insa, cele mai multe accidente, maini, picioare rupte se intampla din cauza ca nu stii sa cazi. Nu stii cum sa cazi si mai important nu stii cand sa cazi. Un raspuns simplu la intrebarea “cand sa cad” este cat mai repede :) Cand simti ca iti pierzi echilibrul, te lasi pe o parte si lasi forta de frecare sa-ti opreasca alunecarea.

2. Alegerea echipamentului. Desi pare logic sa iti iei prima data schiuri cand vrei sa schiezi, nu e asa. Din punctul meu de vedere, prima investitie in echipamentul de schi trebuie sa fie imbracamintea. O pereche de pantaloni, o geaca, manusi si o pereche de ochelari. Cu cat sunt mai de calitate, cu atat te vei simti mai bine pe partie. Plus ca un echipament special facut pentru statul in zapada te ajuta la pasul numarul 1. Grija ca iti uzi pantalonii, manusile si o sa ingheti te poate face sa nu iti doresti sa cazi,  automat crescand sansele ca un copac sa iti iasa in intampinare, si sa iti strice vacanta. Ochelarii de schi sunt extrem de folositori, mai ales ca sansele sa ninga in timp ce schiezi sunt destul de mari. Ochelarii de schi fac diferenta intre a schia cu ochii deschisi si a schia cu ochii semi-inchisi.

3. Urmatorul pas pe care trebuie sa il inveti este sa te opresti. Sa te opresti folosindu-te doar de schiurile din dotare si de partie. Nu includem oprirea in parapet, in plasa, in copaci :) Oprirea, pentru schiori se face in plug (schiurile puse in V, cu varfurile impreunate) sau lateral (oprirea fancy, pe care cu siguranta o sa o inveti si tu! 😉 ).

4. Virajele – totul pleaca din plug, apasand inspre exterior cu piciorul drept pentru a vira la stanga si cu piciorul stang pentru a vira la dreapta.

5. Personal sunt adeptul invatarii prin fortarea limitelor, parasirea zonei de confort pentru a progresa.  Adica, cu cat mai repede te urci in varful partiei si iti dai drumul la vale, cu atat mai bine. Cu siguranta primele coborari iti vor face fundul sa isi doreasca sa fie in cu totul alta parte, este absolut normal. Toata lumea cade, important e ca fiecare cazatura sa fie un sut inainte :).

6. Daca ai ajuns la acest pas cu invatatul, sunt sanse de 90% sa ai deja microbul schiatului in sange. Welcome to the club! In acest moment, e bine sa te gandesti sa iti achizitionezi echipamentul tau de dat pe partie, fie ca e placa, fie ca e schi. Aici Wintermag.ro te ajuta sa gasesti schiurile, claparii, betele, placa, legaturile si booti de care ai nevoie.

Desi e vara, sunt cu gandul la zapada, la o coborare in viteza, pe o ninsoare cu fulgi mari, fara pic de vant. Sunt sigur ca sunt multi dintre voi care se gandesc la acelasi lucru. Eh, vine si iarna. Noi, echipa Wintermag.ro pregatim din timp inceputul sezonului si va asteptam cu drag sa reveniti in magazin si aici, pe blog.

In incheiere, o maxima: Iarna nu-i ca vara, si o recomandare de melodie: The National – Sleep All Summer.

Published by

Andrei

Co-fondator si manager la Wintermag.ro, cel mai mare magazin online de ski si snowboard din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *