Vatra Dornei

varta dornei dealu negruAflată în inima Carpaţilor Orientali, într-o depresiune intramontană, la 802 m altitudine, staţiunea Vatra Dornei se află la intersecţia unor importante căi de comunicaţie, ce fac legătura între Transilvania şi Moldova. Prin inima oraşului curge râul Dorna, cu izvoare la altitudini de 1760 m. Apele minerale de aici au devenit un obiectiv turistic, staţiunea fiind cunoscută drept staţiune balneară cu tratamente curative pentru toţi doritorii. Parcul staţiunii este şi el la mare căutare iar o plimbare în acest parc îţi poate încărca bateriile la maxim (nivel calitativ superior de aero-ionizare).

Există numeroase căi de access, Vatra Dornei fiind situată la 105 km depărtare de municipiul Suceava, 40 km de Câmpulung Moldovenesc şi 85 km de municipiul Bistriţa. Şoseaua principală este E58, care face legătura între Moldova şi Transilvania, dar se poate ajunge şi pe Valea Bistriţei pe şoseaua ce leagă municipiul Neamţ de Vatra Dornei. O altă variantă este transportul feroviar ce poate fi utilizat pe magistrala dintre oraşele Iaşi şi Timişoara, care trece prin Vatra Dornei, pe timpul iernii existând şi o serie de trenuri speciale.

În perioada sezonului rece, în staţiune functionează mai multe pârtii de schi. Pârtia Parc este cea mai apropiată de centrul oraşului dar este şi una din cele mai scrute având 900 m lungime. Aceasta beneficiază de un teleschi dar şi de un baby+schi pentru cei micuţi. Alte pârtii sunt Dealu Negru (3200 m lungime, una din cele mai lungi din ţară), Dealu Runc (5000 m lungime, pentru schi fond) şi pârtia Poieniţa (550 m lungime, recent înfiinţată). Pârtiia Dealu Negru beneficiază de telescaun pe distanţa de 3200 m intre oraş şi altitudinea maximă de 1300m. Durata unei urcări este în jurul a 20 de minute, de aceea se recomandă o echipare adecvată mai ales în timpul zilelor geroase sau cu viscol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *