Casca de protectie, cel mai important accesoriu pe partie

Majoritatea incepatorilor sunt recunoscuti pe partie nu doar dupa echipamentul improvizat, ci dupa fesul pe care il au in cap. Cei mai experimentati ii vei vedea aproape in permanenta cu o casca si ochelari deoarece ei au inteles cat de importante sunt acestea. Casca in special te protejeaza de eventuale traume cerebrale sau leziuni care contrar aparentelor nu apar doar atunci cand te dai cu viteze ametitoare pe partie si cazi “in cap”. Trebuie sa iei in considerare fapul ca majoritatea oamenilor pe partie se misca cu viteze foarte mari si nu toti sunt experti, coliziunea cu acestia fiind destul de des intalnita. In momnetul impactului, in special daca viteza este mare, poti fi lovit cu betele, snowboardul sau skiurile in zona capului si poti pati mai mult decat o vanataie. De asemenea sunt tot felul de situatii stupide in care casca te salveaza. De exemplu in telescaun toata lumea se grabeste sa urce si un pasager mai neexperimentat nu se descurca cu snowboardul si te trezesti cu el in cap. Daca nu ai mers destul de mult cu telescaunul si nu sti sa te asezi cum trebuie in el, s-ar putea sa te loveasca cineva cu bara de sus. Daca te dai prin padure este posibil sa-ti cada in cap o bucata mare de gheata sau poti lovi frontal o creanga. Un alt exemplu dupa un caz real a fost un snowboarder care urca la pas partia pe mijocul ei si tot balansa placa de pe o parte pe alta pentru ca a obosit si intr-un moment de neatentie m-a acrosat direct . Toate aceste exemple sunt din propria experienta dar eu am avut norocul sa port casca, valoarea uneia in genereal nedepasind valoarea catorva skipasuri.
Cele mai importante aspecte la o casca de protectie sunt:

Ventilatia:
Sunt 3 tipuri de casti din punct de vedere al ventilatie, casti cu ventilatie, fara ventilatie, sau cu ventialtie reglabila. Cele cu ventilatie sunt folosite pe temperaturi mai mari de primavara la temeraturi mai ridicate si vant scazut, cele fara ventilatie sunt folosite de obicei in conditii de frig extrem, vant puternic, ninsoare, unde etanseitatea este mereu punctul forte. Cele reglabile pot fi folosite in orice conditii si se poate regla fluxul de aer ce patrunde in casca.

Interiorul:
Este foarte important sa fie cat mai comod si sa nu aiba puncte de presiune sau surplus de material care sa te irite in timp. In acelasi timp nu trebuie sa fie nici prea comod, ca o proba incerci sa misti casca cand o probezi sa vezi daca se misca prea mult lateral sau se poate invarti pe cap. Ea trebuie sa fie cat mai stabila dar sa nu deranjeze prin asta. Interiorul este fabricat din tot felul de materiale, cel mai folosit fiind polistirenul sau spuma, de obicei fiind segmentat pentru a putea fi scoase unele parti in functie de temperatura sau nivelul de confort pe care il doresti.

Forma:
Sunt 2 tipuri majore de casti din acest punct de vedere, cele clasice care iti lasa fata si gatul libere, si cele full care sunt similare cu castile de motociclete si care pot sau nu sa aiba si un vizor. Cele mai sigure sunt cu siguranta cele full face dar se pierde foarte mult din confort si te pot chiar ingreuna in ceea ce vrei sa faci pe partie, din aceasta cauza sunt recomandate in special celor care participa la concursuri si pot accidenta la viteze foarte mari. Cele clasice au o bretea care se prinde sub barbie si sunt facute sa fie cat mai sigure, comode, usoare, pentru skiorul sau snowboarderul care vine la munte sa se simta bine si nu sa depaseasca recordul mondial la viteza.

In era tehnologiei sunt tot felul de device-uri cu care producatorii de casti se lauda. De la casti audio sau mp3 player incorporat pana la camera video hd, conectare bluetooth sau semnal antiavalansa, fiecare avand un pret pe masura. Majoritatea castilor vin cu suport pentru ochelari adica in general 2 cleme laterale sau una in partea din spate ce sunt folosite pentru o fixare mai buna.

Aici la wintermag avem o colectie de casti de protectie care incorporezaza cele mai practice aspecte discutate mai sus, casti clasice pentru un confort ridicat cu ventilatie reglabila si suport pentru ochelari, usoare si cu un interior comod, de la producatori de renume cum ar fi Atomic, Fischer, Bern si Demon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *