Snowbiking

Snowbike_back_country_downhillSnowbiking-ul este un sport de iarna ce combina biking-ul cu schiul alpin. Cea mai concludenta definitie a fost data de The New York Times: “Bike, snow and slope meet in a new sport” (bicicleta, zapada si partia se intalnesc intr-un nou sport). Extraordinara combinatie dintre bicicleta si schi reprezinta de fapt elementul de noutate si evolutie. Tehnicile de carving ofera riderului senzatii spectaculoase printr-o pozitie a corpului nemaintalnita in alt sport pe orice fel de teren: partie batuta, powder si zapada inghetata.

Snowbike-ul | bicicleta de zapada

Snowbikingul se practica cu ajutorul unei “biciclete de zapada” full suspension ce are la baza un cadru din aluminiu (sau Cr–Mo functie de model), suspensie fata si suspensie spate care ajuta la initierea virajelor si la preluarea greutatii riderului cat mai eficient, indiferent de natura partiei.

Schiurile ( rotile bicicletei), precum si minischiurile  sunt concepute utilizand cele mai moderne tehnologii din schi. Minischiurile ( pentru picioare) folosesc legaturi usoare si pot fi utilizate cu boots pentru snowboard, clapari de schi, clapari de tura, boots hard pentru snowboard sau chiar si bocanci de tura.

Snowbike-ul este astfel conceput pentru a fi folosit in conditii de iarna, neavand parti ale caror functionare poate fi afectata de conditiile climatice (zapada, apa, gheata, ger etc). Snowbike-ul este pliabil si foarte usor ( cantareste intre 5 si 8 kg in functie de model). Poate fi cu usurinta transportat pe toate tipurile de cablu.

Avantajele snowbike-ului

  • Snowbike_tehnic_1Se adresează tuturor, inclusiv cicliştilor, motocicliştilor, schiorilor
    şi snowboarderilor, dar si copiilor, persoanelor aflate la vârsta a
    doua, chiar şi celor ce au probleme cu articulaţiile sau cu spatele.
  • Este extraordinar de uşor de învăţat, fiind necesare doar 2 ore
    şi câteva coborâri pentru a trece de la nivelul începător la cel mediu.
  • Se poate practica pe orice tip de zăpadă: pârtie bătută, zăpadă
    îngheţată, zăpadă udă, de primăvară şi nu în ultimul rând pow-
    der-ul, unde senzaţia este fantastica.
  • In comparaţie cu celelalte sporturi de iarnă, snowbike-ul
    prezintă cel mai mic risc de accident.
  • Uşor de transportat mulţumită funcţiei de compactare.
  • Poate fi folosit cu orice tip de transport pe cablu.

Scurt istoric

Snowbiking-ul isi are originile inainte de anii 1900, in America, aparut initial ca ski bob, a evoluat pana la forma sa actuala care combina mult mai mult tehnicile din schi cu cele de biking. In Europa, parintele snowbiking-ului de astazi este considerat Engelbert Brenter, un vizionar care a patentat primul “sit-ski” pe 10 martie 1949. De atunci si pana astazi snowbike-urile au fost imbunatatite continuu, ajungand de la cele din lemn, la forma actuala.

Recorduri

Recordul mondial de viteza, inregistrat in Guiness Book dateaza din 1964 si a fost stabilit de Erich Brenter (fiul lui Engelbert), la Cervinia – Italia; el a atins cu un snowbike din lemn impresionanta viteza de 166 km/h. In martie 2007, la Obertauern In Austria, un nou record este inregistrat in Guiness Book: 62 de coborari insumand 32736 m pe verticala, cu o viteza medie de 107 km/h, intr-o singura zi. Protagonistii: Hermann Koch si Harald Brenter. Comunitatea riderilor de snowbike s-a extins continuu, ajungand ca astazi sa existe peste 120 de centre de inchiriere in toata lumea.

La Wintermag.ro puteti gasi 4 modele diferite de snowbike:

snowbike_rent_ride_4– Snowbike C4 Enduro

Snowbike F6

Snowbike Junior

Snowbike Kiddy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *