merino sheep eating ruzi grass leaves on wood ground of rural ranch farm with beautiful lighting

Lâna merino – ce este și de ce este indicată îmbrăcămintea din lână merino?

merino sheep eating ruzi grass leaves on wood ground of rural ranch farm with beautiful lighting

În ultima vreme am avut o explozie de lână merino pe piață, aceasta fiind prezentată ca cea mai bună, cea mai tare, cea mai delicată, ce să mai, navetă spațială și nimic altceva!

Partea amuzantă despre acest material e că toate poveștile despre el sunt adevărate!

Oaia de tip Merinos este una din cele mai vechi rase de ovine din lume, datând din antichitate și păstrate până în ziua de azi, fiind atât de bună încât rasa a fost foarte puțin alterată. Lâna acestor oi este un minunat izolant natural, rezistent la apă și extrem de rezistent. Fiind atât de apreciate, aceste oi sunt crescute aproape peste tot în lume (da, inclusiv la noi în România)

[produse id=”74464,94763,79426,68215″]

Acum, până la urmă și lâna de Bălțată este călduroasă și destul de rezistentă așa că ce face ma Merinosul să fie mai special?

În primul rând delicatețea fibrei. Lâna merino este una din cele mai fine din lume, fibra având un diametru microscopic și anume aproximativ între o treime și o zecime din grosimea firului de păr uman. Regula spune că, cu cât e mai subțire fibra cu atât va fi mai fină, mai plăcută la atingere și nu va da mâncărimi.

Avantajul delicateței merinosului e faptul că e atât de fină încât poate fi purtată direct pe piele și se va simți incredibil de bine.

Cele mai fine haine din merino sunt făcute din lână de cea mai bună calitate. Aceasta e mai subțire de 24 de microni. Majoritatea produselor din merino au un diametru al fibrei undeva între 24 de microni și 11.5 microni. Cele mai groase sunt folosite în producția de pături sau izolare termică, pe când cele mai subțiri sunt și ceva mai scumpe dar se găsesc în hainele de înaltă calitate.

[produse id=”88092,51068,87007,51112″]

Până acum, aceste proprietăți pot fi reproduse și de materialele sintetice. Plasticul e mai ieftin și nu te supraîncălzești în el, nu?

Ei bine,  Institutul Hohenstein din Germania a analizat lâna merino și au ajuns la concluzia că acesta oferă un control mai bun al căldurii și al absorbției de umezeala spre deosebire de fibra sintetică. Studiile au confirmat că lâna oferă și o protecție UV mai ridicată, mai bună decât alte fibre inclusiv bumbacul.

Așadar, merino e călduroasă, răcoroasă și foarte fină. Dar care sunt celelalte proprietăți ale ei pentru a o transforma în ceva cu adevărat special?

  1. Neutralizează mirosul

Toți am trecut prin acel moment nasol când ne e rușine să revenim la civilizație purtând tricoul de plastic mirosind a ceva ce nu știm exact cum putem eticheta. Ei bine, lâna merino își va păstra neutralitatea timp de mai multe zile, formând o barieră împotriva bacteriilor. După o tură transpirată, doar lasă echipamentul la uscat și e numai bun ziua următoare.

  1. Controlul umezelii

Fibrele de lână sunt extrem de funcționale putând absorbi până la 35% din propria greutate în apă și totuși să o direcționeze spre core și suprafața să fie uscată. Spre deosebire de puf sau poliester, merino e călduț și atunci când e ud. Merino îți ține de cald iarna și de răcorește vara.

  1. Ușor de întreținut

Chiar dacă nu miroase, poate vrei totuși să îți speli echipamentul uneori. Poate ai scăpat muștarul de la grătar sau ketchup la restaurant, who knows. Din fericire acesta poate fi spălat la mașina la 30 sau 40 de grade, curățând petele apărute.

  1. ECO FRIENDLY!

Lâna e un produs ecologic, oferit de natură! Oile merino sunt tunse o dată sau de două ori pe an în funcție de rasă, așadar, vor crește o lână nouă singure!

[produse id=”60977,65478,51043,86967″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *