12700-esf_2015_10_copier

Ghidul începătorului: Cum îți alegi echipamentul de schi

12700-esf_2015_10_copier

Schiorul începător se confruntă cu o mulțime de dileme atunci când vine vorba de mers la munte. Prima dintre ele este „oare anul ăsta să îmi iau schiuri sau să închiriez?” iar aceste întrebări și dileme continuă până la alegerea șosetelor și a lenjeriei.

Anul ăsta suntem aici, alături de tine ca să te ajutăm să găsești răspunsul la toate dilemele tale.

Să închiriez schiuri?

Pentru cei ce pun prima dată picioarele în schiuri varianta celor închiriate poate să fie una bună fiindcă nu ai de unde să știi dacă îți place sau daca e sportul potrivit pentru tine până nu testezi și înveți. Odată ce ai prins virusul alunecării pe zăpadă vei privi această activitate cu alți ochi și o investiție într-un echipament ar putea fi primul pas spre progres mai rapid și susținut.

Nu uita mereu să te informezi în legătură cu schiurile de care ai nevoie atunci când vei închiria și să alegi lungimea potrivită pentru înălțimea și greutatea ta.

Am nevoie de haine pentru schi sau merg cele de oraș?

Echipamentul pentru schi constă în toate articolele de îmbrăcăminte, nu doar clăparii și schiurile în sine. Astfel vei avea nevoie de o geacă de schi și pantaloni de schi. Acestea sunt special construite pentru a te proteja de frig și umezeală pe toată perioada petrecută pe dealuri.

Gradul de confort al hainelor de schi este dat de un raport impermeabilitate/respirabilitate care indică, cât de protejat vei fi de intemperii. Gradul de impermeabilitate este reprezentat de mm coloană de apă pe cm pătrat iar cel de respirabilitate prin cantitatea de vapori ce poate fi eliminată prin țesătură.

[produse id=”101601,98116,97837,97442″]

Pentru că tot vorbeam despre materiale și impermeabilitate, ar trebui să vă povestesc și despre Gore-Tex, materialul care oferă protecția ideală împotriva intemperiilor. Aceasta este o membrană specială ce poate fi aplicată pe mai multe echipamente și îți asigură una din cele mai bune izolări de pe piață.

De asemenea, materialul izolator este important și va juca un factor decisiv în stabilirea greutății gecii și a feelingului pe care aceasta ți-l dă. Astfel poți alege între o geacă cu izolare sintetică sau una cu puf. Desigur, puful este un izolator mai bun dar necesită și o întreținere mai atentă.

În afară de stratul protector din exterior, se recomandă purtarea unui first layer din lână merinos sau varianta mai accesibilă financiar, materialul sintetic. Niciodată nu e indicată îmbrăcămintea

Am nevoie de accesorii?

Da! Dacă nu vrei să fii tipul ăla din reportajele TV cu blugi si ochelari de soare pe pârtie, fă o mică investiție durabilă în ochelari de schi, cască și mănuși. Acestea te vor proteja de hipotermie (care apropo, se poate instala foarte ușor) și de eventualele lovituri pe care le vei suferi în procesul de învățare. Casca îți va proteja capul iar ochelarii fața și mai ales nasul în cazul unui contact frontal cu zăpada. Rolul mănușilor nici nu mai are rost să îl specific. Aș vrea totuși să menționez că mănușile ar trebui să fie unele de schi, impermeabile și care oferă un anumit grad de izolare termică.

[produse id=”97248,96772,52325,98392″]

M-am hotărât să îmi cumpăr schiuri!

Ai luat hotărârea de a-ți lua echipamentul tău și să devii un sportiv serios!

Felicitări! Acum urmează să  îți alegi echipamentul și vei avea de ales între multe forme și modele.

Primul sfat pe care vrem să ți-l dăm este să nu iei echipamentul de top, pentru profesioniști, mergând pe principiul „cel mai scump și cel mai bun” pentru ca acelea sunt schiuri de cele mai multe ori dedicate schiorilor avansați și profesioniștilor. Mergi pe echipamentele entry level fiindcă acestea au fost construite în așa fel pentru a rula mai ușor și tu să poți progresa.

[produse id=”95163,95134,89108,89244″]

Când vine vorba de clăpari, alege la fel ca schiurile, modelele de entry level, dedicate începătorilor fiindcă în primul rând vor fi mai confortabili decât cei pentru avansați iar în an doilea rând te vor ajuta să progresezi reducând riscurile unei accidentări.

[produse id=”96088,85500,85331,84535″]

Alegerea unui echipament de la 0 e o chestiune ce necesită timp și chibzuință fiindcă e o investiție de o durată ceva mai lungă. Nu uita să verifici și celelalte postări de pe blog pentru a-ți face o idee despre alegerea echipamentelor și ce ai tu nevoie cu adevărat :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *